Op huis met een slecht fundament kun je geen dakkapel zetten.

Op een huis met een slecht fundament kun je geen dakkapel zetten. Ook in de zorg moet het fundament van basiszorg stevig zijn, ander kun je niet verder bouwen aan kwaliteit van zorg.

Basiszorg

Basiszorg is de meest omvangrijke vorm van zorgverlening in de gezondheidszorg. Verpleegkundigen, verzorgende, helpenden en mantelzorgers helpen dagelijks mensen met hun lichamelijke verzorging en het opruimen en schoonhouden van hun omgeving. In tijden van krapte, veel vacatures en een hoog ziekteverzuim piept en kraakt deze fundering regelmatig.

Problemen in de fundering

Op een huis met een slecht fundament kun je geen dakkapel zetten. Problemen met de fundering komen vaak voor. Door daling van het grondwaterpeil (Personeelsbezetting) kan funderingshout (inroostering) droog komen te liggen. De fundering wordt aangetast en verliest haar draagvermogen en de woning (zorg) kan deels scheefzakken. Een gebrek aan draagkracht kan zorgen voor problemen. Als de paal (bezetting of basiszorg) niet voldoende fundeert kunnen verzakkingen ontstaan. Te veel bouwen (project na project, implementatie na implementatie) met 1 of meerdere verdiepingen zonder aandacht voor de fundering zijn funest. En uitvoeringsfouten (verkeerde implementatie, slechte aansturing) maken een fundering zwak.

RAI hoort bij de basis van zorg

RAI hoort bij de basis van zorg. Het is een onderdeel van het fundament. Het zorgt ervoor dat je de client volledig leert kennen. RAI vormt de basis van alles wat je als professional en als team doet. Het geeft aan wat er nodig is voor de bewoner en ook niet meer dan dat. In tijden van krapte essentieel. Je komt goed beslagen ten ijs in het gesprek met een arts. Hoe sterker je in je schoenen staat, des te serieuzer je genomen wordt. Je kunt je onderbuikgevoel toetsen en meteen zien of er een andere indicatie nodig is. RAI doet nog veel meer doordat je ook belangrijke gegevens verzamelt. En dat zal in de toekomst ook steeds belangrijker worden in besluitvorming op allerlei gebied.

Uiteindelijk bespaart het gebruik van RAI je tijd en kun je je vak beter uitoefenen. En wie wil dat nu niet? RAI hoort bij de basis van zorgverlening. Elke bewoner heeft er recht op maar de medewerker als vakman of vakvrouw zeker ook!

Wil jij weten wat RAI voor jou kan betekenen? Neem contact op.

Interessant artikel? Deel op: