Drink meer water!

Drink meer water! Ouderen zouden meer water moeten drinken. En dit is de reden! Dehydratie treedt op wanneer de uitscheiding groter is dan de opname. Het komt voor bij 2% van de ouderen in zorginstellingen, bij 4% van de ouderen die thuiszorg ontvangen en bij 1% van de zelfstandig wonende ouderen. Met RAI kun je in kaart brengen of dit zo is, wat het probleem is, wat je kunt doen, de algemene zorgdoelen en waar je op moet letten. 

Het advies is om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken. Maar vooral voor ouderen is dat soms nog een hele klus. En dat is jammer, want zij zouden juist meer moeten drinken om niet uit te drogen en in staat te blijven de lichaamstemperatuur te regelen.

Essentieel.

Drink meer water! Water, vocht, is van essentieel belang voor het goed functioneren van ons lichaam. Zo regelt vocht onze lichaamstemperatuur, helpt het bij het oplossen van voedingstoffen zodat ze in de darmen kunnen worden opgenomen en speelt het een rol bij de transport van voedings- en afvalstoffen in ons bloed. Het is belangrijk om de vochtbalans goed op peil te houden, want uitdroging kan ons lichaam behoorlijk in de war brengen. Behalve dorst kan iemand er ook vermoeidheidsklachten, spierpijn en uitputtingsverschijnselen van krijgen.

Regelen lichaamstemperatuur voor ouderen moeilijker.

Voor ouderen is het soms een hele opgave om het vochtgehalte goed op peil te houden. Toch is het juist voor hen belangrijk om voldoende te drinken. Hoe ouder we worden, hoe meer moeite we hebben om onze lichaamstemperatuur te regelen. Wanneer ouderen onvoldoende drinken en zich toch inspannen, dan is het lichaam niet in staat om dit te compenseren. Gevolg, het hart moet er stevig aan trekken om de machine draaiende te houden en dat is nadelig voor het hart.

Vocht ter behoud van de nierfunctie.

Waarom ouderen in verhouding minder drinken is omdat ze minder dorst hebben. Daarnaast eten zij vaak minder en ook dat scheelt vochtinname, want ook via voedsel krijgen we vocht binnen. Ouderen moeten extra waakzaam zijn omdat de nierfunctie naarmate we ouder worden ook achteruit gaat. De nieren hebben meer vocht nodig om de afvalstoffen via de urine af te voeren. “Als iemand dan ook nog medicijnen slikt die invloed hebben op de vochthuishouding, zoals plaspillen, dan is het risico op uitdroging aanwezig. Ook wie bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt moet extra opletten. Een vochttekort kan een nog lagere bloeddruk veroorzaken. En dan liggen duizeligheid en vallen op de loer.”

Wat kan RAI voor jouw organisatie betekenen? Neem contact op. 

Interessant artikel? Deel het!