Wat een geluk dat RAI bestaat!

Wat een geluk dat RAI bestaat!

Wat een geluk dat RAI bestaat! RAI is jouw persoonlijke assistent. Die op vaste momenten in het methodische proces wordt gebruikt. Die de ongemerkte risico’s écht zichtbaar maakt. Waardoor je de juiste interventies kunt inzetten! RAI helpt de vakbekwame duizendpoot goed te reflecteren, het helpt de blinde vlekken duidelijke te maken. Alle informatie wordt vervolgens verwerkt tot bruikbare input voor alle betrokkenen in het zorgproces.

Methodisch werken

Op de website van waardigheid en trots staat een artikel over methodisch werken. Dat het nog niet zo eenvoudig is. Dat methodisch werken de sluitpost is van dagelijks handelen. Dat er verschillende termen in omloop zijn als het gaat om methodisch werken: klinisch redeneren, verpleegkundig redeneren, planmatig werken…. Zo klinkt het alsof alleen verpleegkundigen methodisch werken. Maar dan doen we toch allemaal?

Stap voor stap

Koffie zetten is ook een planmatig proces, net zoals eten koken. Eerst schil je de aardappelen, dan zet je ze in het water in een pan om vervolgens te koken en op te eten. Stap voor stap voer je een actie uit. Ook in de zorg werken medewerkers methodisch. Niet alleen verpleegkundigen, maar op alle plekken, op alle niveau’s.

Samenhang aanbrengen

Waardigheid en trots geeft aan dat methodisch werken samenhang aanbrengen betekent. Een verband aanbrengen tussen verschillende onderdelen van een proces. Daarbij geven ze aan dat je bij zorgverlening ongemerkte risico’s omzet in interventies. Hoe doen we dat dan? Als je iets niet opmerkt?

Afstemming

Er zijn veel mensen betrokken bij de zorg voor die ene cliënt. Wie zorgt voor de afstemming? Wie verwerkt alle nieuwe informatie in het zorgproces? Wie past de zorg aan, wie kan inschatten wat de nieuwe informatie betekent voor de cliënt, voor de zorgverlening en alle betrokkenen?

Conclusie

In elk geval is de eindconclusie dat methodisch werken een vakbekwamen duizendpoot vraagt die ook nog kan reflecteren en kan inschatten wanneer ze/hij ergens niet bekwaam in is.

Wat een geluk dat RAI bestaat! RAI is de ideale tool om planmatig te werken.

Wil jij weten wat RAI kan betekenen in jouw organisatie? Neem dan contact op.

Interessant artikel? Deel op: