Luchtig en leuk leren met Serious Games.

Ook in de zorg kun je luchtig en leuk leren met Serious Games. Een Serious Game is is een spel met een hoger doel dan alleen vermaak. Het kan verschillende doelen hebben, zoals communiceren, onderwijzen en verkrijgen van inzicht. Serious Gaming is een manier om op een snelle effectieve manier iets nieuws te leren of jezelf op een bepaald vlak verder te ontwikkelen. Het is leuk om te doen. En dat element van plezier is bedoeld om te zorgen dat de ervaring meer effect heeft dan een traditionele oefening tijdens bijvoorbeeld een training of leren uit een boek met tekst.

Luchtig en leuk leren

Onlangs hielp ik mijn grote bonuszoon met het leren van zijn hertentamen biologie. Hij zit in het eindexamenjaar HAVO en wil graag Aviation gaan studeren. Zijn uiteindelijke droom is luchtverkeersleider worden. Heb je daar biologie voor nodig? Hoe dan ook, het feit is dat biologie onderdeel uitmaakt van zijn vakkenpakket. En dat het hem lastig af gaat. Het ging over de bloedsomloop, bloedgroepen, rode en witte bloedcellen, rhesusfactor etc. Laat ik daar nu wat van af weten als verpleegkundige. Hij vroeg me of ik hem een beetje uitleg kon geven, dus zaten we de stof aan de eettafel door te nemen.

Hoe leren we makkelijk?

In mijn poging hem wat kennis op te laten nemen begon ik mijn uitleg met een pen en papier. Voor ik het wist had ik zijn halve schrift volgekrabbeld met tekeningetjes. Een tekening van de grote en kleine bloedsomloop, van het hart, de longen etc. Ook pakte ik de iPad erbij. Is er niet een filmpje te vinden over de bloedsomloop? Ik probeerde hem te herinneren aan het bezoek aan Corpus in Leiden een tijd geleden. Weet je nog? Toen we binnen kwamen en er een splinter door de muur naar binnen kwam? Met uitleg wat er gebeurt met alle celletjes die daarbij betrokken zijn? Na een avond en middag samen biologie door te hebben genomen, gaf hij aan dat hij meer geleerd had dan in een heel schooljaar. En de dag erna gaf hij aan dat hij het idee had dat hij dit jaar voor het eerst een voldoende zou kunnen halen voor biologie. Wat doen ze dan op die school dacht ik….

Wat is je leerstijl?

Ik was zelf best goed in biologie maar had wat meer moeite met wiskunde en scheikunde. Voor scheikunde kwam ik er vanaf met een nette voldoende, maar had die echt te danken aan veel bijles. Ik vond het allemaal best ingewikkeld. In ‘mijn’ tijd moest ik het echt leren in de klas (de ene leraar was hier beter in dan de ander) en uit het boek. Ik voel me nu heel oud, maar YouTube bestond niet. Ik kan me niet herinneren dat er vaak filmpjes werden gebruikt om iets goed uit te leggen. Wat had ik dat goed kunnen gebruiken. Ik ben namelijk ontzettend visueel ingesteld. Toen mijn huis werd opgeleverd heb ik alle gebruiksaanwijzingen netjes in een doos gedaan en heb alles uitgezocht via YouTube. Ik krijg al kramp in mijn hersenen als ik een boekwerk moet doorakkeren. Laat mij maar filmpjes kijken. Dan is alles zo gepiept.

Ontwikkelen van Serious Games

Misschien is dit ook de gedachte achter het ontwikkelen van games om te leren. Je leert pas iets als het aansluit op de manier waarop je informatie opneemt. En het blijft beter hangen als er iets met je gebeurt qua emotie en gevoel. Informatie blijft veel beter hangen als je op een luchtige en leuke manier leert. Eigenlijk is het leren zonder dat je je bewust bent dat je iets aan het leren bent. Zo hou ik ook van gekke ezelsbruggetjes en maffe vergelijkingen tijdens het leren.

De start van Ria’s Escaperoom

In mijn deelname aan de regiegroep methodisch werken vroegen we ons af hoe je het nu voor elkaar krijgt om medewerkers echt persoonsgericht te laten werken. Hoe kunnen we het tussen de oren van medewerkers krijgen dat het écht belangrijk is om iemand goed te kennen voordat je zorg gaat verlenen. Vanuit audits van dossiers zagen we prachtige zorgplannen. Maar waar waren die op gebaseerd? Vaak op de inzichten van de zorg en niet vanuit de wensen van de cliënten. Profielen zoals ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’, waren jaren geleden niet heel cliëntgericht, specifiek of uitgebreid. En de zorg was dus ook niet goed afgestemd op de specifieke cliënt. Folders en boekjes met uitleg leken niet echt effect te hebben, dus wat zou dan de oplossing zijn?

Ik wilde iets inzetten wat emotie en gevoel zou prikkelen. Iets wat leuk is om te doen. Waar je kunt lachen, je een lekkere spanning ervaart, je misleid zou kunnen worden en je ook bij jezelf zou laten stilstaan. Hoe kun je luchtig en leuk leren in de zorg? Met een serious game: Ria’s Escaperoom. Een spel waarin medewerkers eerst naar hun eigen situatie kijken. Stel dat ik kwetsbaar ben en kleiner moet gaan wonen. Wat is dan belangrijk? Streep daar nog eens wat van weg? Wat blijft er dan nog over? Want ouder en kwetsbaarder worden gaat gepaard met afscheid nemen van veel dingen die belangrijk voor je waren. De kleine krentjes uit de pap zijn dan essentieel voor wat geluksgevoel en het gevoel er nog toe te doen.

Ria’s Escaperoom

Vervolgens wordt het echte spel gespeeld in het appartement van Ria, een fictieve bewoner die je echt moet leren kennen door allerlei spellen te spelen, filmpjes en foto’s te bekijken etc. Na het spelen van het spel wordt het team weer bij elkaar geroepen. Wat heb je ervaren? Wat heb je gevoeld? Wat heeft het met je gedaan? Welke aannames heb je gedaan? Waar ben je op het verkeerde been gezet? Welke conclusies heb je getrokken?

Door in het spel verschillende emoties te ervaren help je medewerkers inzien hoe belangrijk het is om persoonsgericht te werken. Omdat ze zelf geprikkeld zijn. Ze hebben op een leuke en luchtige manier kunnen leren. Een leuke bijkomstigheid is overigens dat ook de teamspirit wordt verhoogd. Ze krijgen naderhand altijd wat tips ter verbetering van de samenwerking mee.

Meer games

In navolging van de ontwikkeling van Ria’s Escaperoom zijn er inmiddels meer spellen en serious games gemaakt. Waarmee je leuk en luchtig kunt leren in de zorg. In andere blogs zal ik andere spellen in de schijnwerpers zetten. Mocht je nieuwsgierig zijn wanneer je Ria’s Escaperoom inzet? Stuur me gerust een berichtje. Klik hier.

Trouwens.. bonuszoon heeft een voldoende gehaald 😉

Interessant artikel? Deel op: