Wat maakt RAI uniek?

RAI staat voor Resident Assessment Instrument. In Nederland worden verschillende instrumenten of classificatiesystemen in de zorg gebruikt. Als zorgorganisatie heb je dan ook genoeg te kiezen als je kwaliteit van zorg of methodisch werken wil verbeteren. Wat maakt RAI uniek?

Betrouwbaarheid

Om te beginnen is RAI het meest gebruikte assessment instrument in de zorg ter wereld. In 30 landen wordt RAI gebruikt. Het is zelfs in verschillende andere landen verplicht gesteld door de regering (waaronder in België). Het algoritme is heel veel getest en bovendien gecontroleerd door wetenschappers in verschillende landen. We weten hierdoor dat de uitkomsten kloppen. RAI geeft duidelijk aan hoeveel minuten zorg er aan de cliënt in de desbetreffende situatie moet worden gegeven. Hierop is in andere landen de financiering van zorg gebaseerd.

Valide

Stiekem hebben we ook zelf nog wel eens data vergeleken met de uitspraken die over RAI worden gedaan. Klopt het dat je, als je het assessment door verschillende mensen in laat vullen, dezelfde uitkomsten krijgt? Is het werkelijk zo objectief en duidelijk? Ja was het antwoord. Ook gold dit voor voorspellende schalen. Zien ook wij de uitkomsten die RAI belooft? Ja was het antwoord. We weten dat de uitkomsten kloppen. Het is écht een valide en betrouwbaar instrument.

Wereldwijd gebruikt

RAI wordt wereldwijd gebruikt. Als je begint, start je met een solide systeem die niet zomaar zal verdwijnen. RAI wordt continu door wetenschappers wereldwijd getest. Ook is het gecontroleerd en waar nodig aangepast. Het is niet zomaar een lijstje die in software mag worden ingebouwd. Het voldoet aan wereldwijde strenge eisen.

Objectief door ankerpunten

In het beantwoorden van vragen wordt gewerkt met ankerpunten. Dankzij deze ankerpunten vullen alle verzorgenden en verpleegkundigen de vragenlijst hetzelfde in. RAI geeft een veelzijdige uitkomst, niet alleen gebaseerd op de subjectieve blik van de zorgmedewerker.

Beoordelen

Ik ben verpleegkundige. Wat ik een matig ernstige wond kan vinden, is in de ogen van mijn collega een ernstige wond. RAI geeft duidelijk aan wat nu matig ernstig en ernstig is. Hier bestaat geen discussie meer over. En dat maakt de uitkomsten vervolgens enorm objectief en betrouwbaar. Het gevolg hiervan is, dat ook de data goed bruikbaar zijn.

Indicatie stellen

Uitkomsten kunnen gebruikt worden om een goede indicatie te stellen. Het instrument geeft een hele concrete inschatting van de tijd aan zorg die en cliënt nodig heeft.

Kwaliteitsindicatoren

Tot slot berekent RAI kwaliteitsindicatoren. Weg met losse lijstjes, weg met meetweken! Makkelijk te achterhalen data ter aanlevering voor het Zorg Instituut Nederland. Snel overzicht en dat met minder administratie en uitzoekwerk. Ideaal!

Ben jij nieuwsgierig wat er nog meer is dat RAI uniek maakt? Wat kan het Resident Assessment Instrument voor jouw organisatie betekenen? Hoe zou je kunnen starten? Ik sta open voor een gesprek om dit eens te verkennen. Neem contact op. Klik hier.